fredag 18 mars 2016

Vilken Kristus följer du? Introduktion till bloggen Förförelser för kristna


Antikristlig religiositet är synligare än kristen tro i västvärlden idag. New Age-liknande ideer cirkulerar i samhället - och mitt i den sekulära humanismens triumftåg intas
kyrkorna av en våg av kristet självförverkligande...

Med antikristen religion menas en slags religion eller religiöst system som försöker bli frälsande, utan Jesus Kristus som Frälsaren. Antikristus är en alternativ Jesus som liknar honom, men som syftar till att ersätta eller göra Bibelns Jesus om intet.

Jesus själv säger som bekant: Jag är Vägen - ingen kommer till Fadern (Gud) utom genom mig (Joh 14:6).

Andlig urskiljning


Guds ord hjälper oss att orientera oss i tron. Och vad han sagt i Bibeln står över andra förklaringsmodeller. Att urskilja andliga saker kan vara en gåva någon har mer av.

Men är det inte varje kristens ansvar att ta reda på och också hålla sig borta från vad Gud hatar, så långt det är möjligt? Allting som skrivs med religiösa ord är inte från Gud.


På denna lilla blogg har jag funderat över några förförelser kristna kan ha. Världen blir allt mindre och mer sammanflätad politiskt och socialt. Även kyrkorna.

En förförelse är idén att världens alla medborgare tillsammans kan lösa världens problem och själva skapa ett fridsrike på jorden. På kristen dialekt kallas detta "Guds Rike."

Denna idé - att världen inom kort ska bli fredlig och samexistera i global enhet - ligger till grund för flera sekulära rörelser inom politiken (globalism), och samma tanke finns också i extremkarismatiska kyrkor. Katolsk karismatik, ekumenik, mysticism och brist på Bibelbas i tron skapar förvirring, också inom evangeliska kyrkor.

Hur ser New Age ut när det kommer till kyrkan? (länkade videos i flera bloggposter).


Bra översikt över New Age tekniker i kyrkorna (video)


Eastern practices inside the Church
https://www.youtube.com/watch?v=1h74QoTk6GQ

OBS! Namnet Jesus försvinner inte bara för att New Age lära kommer till kyrkan! Detta är jätteviktigt att inse!

Antikristen religion bygger på idén att alla människor är "Kristus" någonstans inom sig, och att Gud hjälper oss bli Frälsare själva. Jesus var en förebild och vi ska bli honom. (Eller bli en ny Aposteln Paulus eller Petrus). Som man ser det är Jesus är en kraft, eller en kroppslös andemakt, som kan komma till den som ber om det. Detta synsätt har New Age gemensamt med extremkarismatiken.

Tro är här inte ett enkelt förhållande mellan Gud och en återlöst syndare, som litar på Jesus och saknar tro på sig själv. Tro syftar till att identifiera sig med Jesus och få hans kraft att förverkliga Guds rike. Genom kraftfulla under och tecken visar den kristne att han/hon är som Messias, gör och tänker och säger i egen kraft samma saker som Jesus gjorde (talar "Guds ord"/gör dagliga mirakler/läser tankar/lever utan synd osv). Att det skulle finns något högmodigt i det faller inte personen som har tjänsten/gåvan in!

Vi är syndare frälsta av nåd genom tro på Guds frälsning i Jesus Kristus och har fått den Helige Ande som gåva. Vi har en relation till Gud genom hans Ande, men vi är inte trollkarlar och kan inte be ned himlen på jorden, hur mycket vi arbetar och mediterar! Gud lyder inte oss. Vi borde satsa på att lyda honom. Enklare sagt än gjort, många gånger! 


Hyper-karismatiken med dess fokus på mirakler och överdriven nåd har inte rent bibliska rötter. Religiositeten påminner en hel del om antikens mystiska kulter och tankarna är starkt människocentrerade: Jag helar, jag ber, jag kallar på Gud, vi upprepar hans namn 72 gånger och får kraft och han strömmar över oss och välsignar med mirakler...

Det är inte bara hos Trosrörelsens TV-predikanter eller i Bethel Church, Redding California, som detta förekommer. Liknande yttringar har ju funnits inom katolska klostren i 1000 år...


OBS!
Jag har inte något emot den Helige Andes direkta arbete i och med kristna. Om det är vad man menar med karismatik. Gud har inte lämnat oss ensamma. Helanden och tecken på att Gud verkar finns än idag. Men äran för allt som händer är hans! Vi kan inte göra döda levande (som Apostlarna ska göra med förlorade får i Israel i Matteus 10:8) om nu inte Guds vilja är att de ska få liv igen. Om Gud ville att en person skulle leva igen, varför lät han denne dö första gången - knappast för att vi ska komma och be upp människor från gravarna och låta guldstoft falla från taken och kalla det "Guds härlighet!!"

Det finns många spännande saker i kristen tro och en relation till Herren utan gå på party med Helige Ande och dricka sig andligt berusad. Sen tycker jag att man som kristen ska se vad Gud säger om den Helige Ande i fler sammanhang än i Apostlagärningarna kap 2. Och söka att få en biblisk tro som håller när det stormar. 

Detta får vi hjälpa varandra och uppmuntra varandra till!

Du som läser får gärna kommentera! Jag ska inte skjuta ned någon kommentar och har inte tanken att jag är allvetande i något ämne! Skriv vad du vill.

Hälsar fortfarande vänligt, Janne 


Länkar till bra undervisning 

Jacob Prasch är en judekristen apologet och pastor från New York. Mycket kunnig i GT och NT, och han har humor och intellektuell skärpa. Gud är underbar.

Jacob Prasch: History of Charismania
https://www.youtube.com/watch?v=LJ3FL0b74Ss

Pastor Charles Lawson, Temple Baptist Church, Knoxville ger en predikan om Andlig strid

Charles Lawson Sermon: The powers we face
https://www.youtube.com/watch?v=G4zdh_B_K6E

Den kristne forskaren, författaren och radioprogramledaren Dr Michael Brown har skrivit en bok om Hyperkarismatik: Hyper-Grace, som kan rekommenderas! Här finns råd för vad man kan göra när man hamnat snett i sin tro, och vill komma tillbaka till Bibelns Gud igen.

Michael Brown: Hyper-Grace https://www.goodreads.com/work/quotes/25702278-hyper-grace-exposing-the-dangers-of-the-modern-grace-message


Looking unto Jesus the author and finisher of our faith...(Hebr 12:2)

4 kommentarer:

  1. Tjena!

    Gissa vad partiet heter till detta program:

    -Ett nytt perspektiv!
    -En trygg människa är en rik människa – basinkomst
    -En ekonomi som tjänar jorden och människan
    -Hållbar utveckling börjar inifrån
    -Allas erfarenhet behövs
    -Den kreativa människan
    -Att bära varandra
    -Mera friskvård – mindre sjukvård
    -En värld av mångfald och enhet

    SvaraRadera
  2. Ny Framtid med Bert Karlsson, eller: Världsarbetarpartiet?

    Tack för din kommentar!



    SvaraRadera
    Svar
    1. Partiet heter Enhet. Visste inte att de fanns förrän jag råkade in på deras hemsida via en annan sajt som gör reklam för den ockulta boken "Samtal med Gud." Enhet deltar i Almedalsveckan och har medborgarlön som ett av sina huvudmål. Varför medborgarlön? Jo, de menar att det är viktigt att alla ska få förverkliga sig själva. Självförverkligande före arbete alltså.... Lönen handlar alltså inte om ren överlevnad, mat o bo utan om att utveckla sig själv.

      Nu är partiet lika små som SD var för 10 år sedan.........

      Radera
  3. Pratade med några från Enhetspartiet på stan vid valet för något år sedan. Grejen är väl att alla partier mer eller mindre ställer sig bakom FN Agenda 2030 och HR, och där finns listan som enhet vill lyfta fram.

    Har du sett det här?
    http://globalawakening.com/

    Det är NAR (Torontoandligheten) som pushar för global religion över hela världen. Det är dessa nätverk som jobbar inom evangeliska kyrkor idag.
    Helande och global fred - massmöten.

    Det är Enhetspartiet + Kristus som frontfigur. Typ.




    SvaraRadera