lördag 12 mars 2016

Andlig urskiljning (Ordet)

Andlig urskiljning (eng discernment), heter det när man ska avgöra om ett påstående eller budskap är bibliskt. Om det som sägs kommer från Gud, eller om det bara är mänskliga fantasier. Eller i värsta fall demoniskt.

Pröva om andarna kommer från Gud, för många falska profeter har gått ut i världen (1 Joh 4:1).

Bibeln kallar oss att pröva andarna och att inte lita på allting som sägs. Eftersom människor kan ha en längtan att visa att de är andliga, och många människor också tjänar pengar på sin kontakt med Gud, är det viktigt att inte svälja vad som helst som sägs. Vi äter ju inte vad som helst som står på ett bord utan att lukta, känna, se och ta en smakbit heller! 

Vill du bli lurad ska du inte pröva något mot vad Gud säger, och inte lyssna på varningar i Bibeln utan bara tugga i dig allting som ser gott ut!

Fanns inte Gud och ingen andlig sanning, eller andlig hälsa, skulle det vara rätt meningslöst att påpeka sådana saker! Folk får äta vad de vill och tro på vad de vill. 

Guds ord är måttstocken för vad som gäller andliga världen. Det blir att jämföra vad han säger med vad som pågår och se likheten eller skillnaden. Jesaja säger: Till lagen och vittnesbördet: Om de inte talar efter detta ord, är det för det inte finns något ljus i dem (Jes 8:20).

Vissa karismatiker har en lite annan syn på vad andlig urskiljning betyder. Där handlar det om en övernaturlig gåva att kunna genomskåda onda andar och oskadliggöra dem. Man tror ibland t.o.m. att kristna kan vara besatta eller jagade av demoner.  

(Jag har i sig inget emot karismatik, om man med det menar att man vill att Gud ska göra saker med kristna och hjälpa oss att älska och leva fullt ut.)

Paulus säger till Timoteus: För den tiden kommer när när de inte kommer tåla sund undervisning, utan efter sina begär kommer de samla till sig lärare, och ha kliande öron, och de ska stänga öronen från sanningen och vända sig till historier (fabler, myter).(2 Tim 4:3:4). 

Pröva allt, behåll det som är gott (1 Thess 5:21). 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar