söndag 13 mars 2016

Kristen Mystik (Förförelser)


Mystik är spännande händelser och krafter. Oförklarliga sammanhang och sammanträffanden som verkar ha en dragningskraft bortom förnuftet. Det är andlighet som är bortom rationella förklaringar.

I mystik är relationen mellan Gud och människa är oklar. Gud är en kraft som kan plötsligt kan fylla människor och ting. 

Kristen mystik har funnits i ortodox och katolsk klostermiljö sedan kyrkans första århundraden. Man har mediterat, späkt sig, fastat, upprepat böner på vissa tider, tänt ljus, bett inför ikoner, vördat reliker, korsat sig, bugat inför altaret, sett Jesus och Maria uppenbarat sig i spegeln på kammaren, hört nya ord från Gud och upplevt sällsamma religiösa möten bortom det som går att förklara med ord.

Bibelns Gud och mystikens Gud

I Bibeln finns många mysterier: inkarnationen, uppståndelsen, nyfödelsen i Anden, Guds rike, kyrkan som Jesu kropp och spegel av äktenskapet mellan man och kvinna. Guds väsen i tre-enighet är ett mysterium. Men det betyder inte att Gud är hemlighetsfull och håller undan saker. Eller att han bara visar sig för speciellt heliga människor. 

Gud uppenbarar sina mysterier i historien och i Bibeln. Alla ska kunna lära känna honom. Som en Fader känner sina barn. 

Mystikens Gud fungerar tvärtom: Han undanhåller saker, som människor sedan med särskilda krafter eller kunskaper försöker tillägna sig. Mystikens Gud uppenbarar sig i materien och i särskilda människor (helgon t.ex.) - som andra människor sen vill lära känna Gud genom. Man vill lära sig tekniker som hjälper den troende att komma närmare Gud.

Bibelns Gud är allsmäktig och behöver inte bevisa för oss att han finns. Han uppmanar inte människor att tro på honom i Gamla Testamentet - för alla vet att han finns redan. I begynnelsen skapade Gud himmel och jord (1 Mos 1:1). Det finns ingen vers som säger: Hej,jag heter Gud och bor i universum.

Mystikens Gud är opåtaglig och manas fram genom besvärjelser. Ibland även kristna besvärjelser.

Esoterisk och Exoterisk

Esoterisk betyder: svårbegriplig, förstådd av ett fåtal, elit

(dictionary.com)
Esoteric 1.understood by or meant for only the select few who have special knowledge or interest; recondite: poetry full of esoteric allusions.
2.belonging to the select few.
3.private; secret; confidential.
4.(of a philosophical doctrine or the like) intended to be revealed only to the initiates of a group:the esoteric doctrines of Pythagoras.


Exoterisk betyder: Förstådd av alla. Allmän.


---

Gud har hemligheter som han visar för dem som tror (exoterisk).

Mystikens Gud, däremot, behöver klias rätt på ryggen för att ge dig fördold andlig kunskap (esoterisk kunskap).

Den esoteriska religionen kan inte samsas med kristen tro...Exempel är New Age, Hinduism, Buddhism, Wicca. Ockultism är ett annant ord.

Katolsk mystik innehåller en dos esoterisk religion och många som utövar den har ofta inte långt från vidskiplighet eller New Age. Detta kan man se på nära håll i katolska länder där vidskeplighet samsas med katolsk gudstjänst.

Idag när ekumeniska program är i kyrkorna kommer den esoteriska traditionen och katolsk mystik in i protestantiska kyrkor. Emerging Church är en rörelse som arbetar för kristen mystik i tidigare evangeliska kyrkor. Steget till New Age tekniker är inte långt.

Exempel på författare som sysslar med kristen mystik är Peter Halldorf, Wilfrid Stinissen, Thomas Merton, Henri Nouwen. Jesuiter som Påve Franciskus och Ignatius av Loyola, mystiker som Johannes av Korset, Teresa av Avila, Francis av Assisi, Catarina av Siena mfl och katolska helgon som heliga Birgitta är saker som protestanter läser. 


Artikel
https://en.wikipedia.org/wiki/Christian_mysticism
Ray Youngen A time of departing - bra site! http://atimeofdeparting.com/
http://atimeofdeparting.com/articles.htm

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar