lördag 12 mars 2016

Frälsning - vad är det? (Evangeliet)

Frälsa hette i äldre svenska frihalsa. Att ta av någon sin boja. Rädda är en synonym till frälsa. 

Jesus dog på korset för våra synder, uppstod från de döda och lever i evighet. Den som blir född på nytt ska leva fastän kroppen dör. Livet är hans. Och Gud ger det till dig om du tror på honom. Detta är evangeliet.  

Vad är det man blir frälst från? Och till?

Så här skriver Petrus i sitt 1:a brev:
Välsignad är Gud, Fader till vår Herre Jesus Kristus som i sin stora barmhärtighet har fött oss på nytt till ett levande hopp genom Jesu Kristi uppståndelse från de döda. Till ett oförgängligt och obefläckat arv som inte bleknar bort, förvarat för oss i himlen. Vi som är bevarade av Guds kraft genom tron till frälsning som väntar på att tas emot av oss i den sista tiden (1 Pet 1:2-5).

Frälsning är att bli född igen: Bli född på nytt inte av förgänglig säd, utan av oförgänglig, genom Guds ord som lever och förblir för evigt. För allt kött är gräs, och all härlighet hos människan är som gräs. Gräset förbleknar och blomman faller av: Men Herrens ord förblir för evigt. Och det är detta ord som vi i evangeliet predikar för er (1 Pet 1:23-25).

Vad märkligt av en fiskare att få skriva dessa storslagna ord! Att Petrus och apostlarna fick vara med om att föra Guds ord om räddning från döden i synden genom Jesu verk på Golgata till människor överallt i öknarna kring Israel, i Grekiska övärlden. Och samma ord gäller oss idag.

Jesus säger: Ni måste bli födda på nytt (Joh 3:5) Vad som är kött är kött, och vad som är Ande är Ande (Joh 3:6).

Att bli frälst är att dö bort från sitt gamla liv, lämna det och få liv av Gud; Ett nytt liv som han ger dig, av sig själv. Du tillhör honom då. Och lever för honom.

Det är Gud som föder dig på nytt och ger dig tro på honom. Därför är livet hans och äran hans.

















For so God loved the world that he gave his only begotten Son,
That whosoever believeth in him
should not perish but have
everlasting life.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar