söndag 13 mars 2016

Förförelse och frestelse (Rock industrin film)


Jesus varnar kyrkan i Tyatira i Uppenbarelseboken kapitel 2. Kyrkan gör mycket gott säger han, men förförs också av en kvinna som Jesus kallar Jezebel (samma namn som kung Ahabs hala hustru i Kungaböckerna) som förför församlingen och får dem att äta offerkött från den grekisk-hedniska kulten.

Gud jämställer vanlig otukt, lösaktighet med religiös lösaktighet i Gamla Testamentets profetböcker. Också här i Uppenbarelseboken. 

På grekiska är ordet för lösaktighet porneia. Porr. Och ordet för trollkonster är pharmakeia. Samma ord vi använder för medicin, drog. Det var vanligt att man tog droger för att bli hög och ta emot gudinnan eller guden i antikens mysteriereligioner. Samma sak i dag i popkultur och i flower power - New Age. Det vet de flesta att många rockgrupper varit influerade av gurus och av ockultisten Aleister Crowley (Beatles, Rolling Stones, Black Sabbath, Led Zeppelin och senare Madonna och Marilyn Manson är kända exempel).

Självklart kan alla människor bli frestade och riskerar förförelse. Frågan är om man som kristen är orolig nog att kolla upp vad det är för något Gud menar? Eller om det bara är konspirationsteoretiker och fariseer som är intresserade av ämnet!

They sold their souls for Rock ´n´ roll, film av Joe Schimmel
https://www.youtube.com/watch?v=QSByCxGXXeM

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar